Kustlexikon Stora Logärden

fotograf :: Joakim Andersson

Copyright ©

Kustlexikon Stora Logärden

 

Mellan Hofors och Falun ligger Stora Logärden, en sjö där ekolodet på vissa ställen visar omkring 60 meter. På de platser man enkelt tar sig med bil är det dock betydligt grundare. Stora Logärden är en så kallad källvattensjö och saknar större inlopp i form av åar och älvar. Detta leder till att sikten i vattnet är väldigt god. Dock är botten väldigt flyktig så det är bra att ha koll på sin avvägning om man vill uppleva den fina sikten.


Skogen växer ända fram till vattenkanten, men vid en stuga intill parkeringen finns en konstgjord sandstrand. Frågar man ägaren till stugan brukar det inte vara några problem att låna den för att komma i vattnet.


Ta sikte mot den lilla udden som sticker ut från den södra stranden. Efter en kort simtur hittar man ett område med hög vegetation. Denna plätt med sjögräs fungerar som barnkammare åt bland annat abborre och gädda. Därför finns här mängder med småfisk. Även en hel del större fiskar smyger omkring närmare botten på jakt efter lite föda. Bland annat finns här en riktig biffig gäddhona och i denna sjö drog man under förra året upp den största röding som fångats i svenska sjöar (9.5 kg).Fortsätt >>>