fotograf :: Joakim Andersson
Copyright ©
I början av 1900-talet blommade det lilla samhället Nedansjö, 25 km väster om Sundsvall. Ljungans vatten användes för att transportera timmer från inlandet till ortens pappersmassafabrik. För att effektivisera fabriken byggdes en kraftstation där vattnet drev en stor generator. I slutet av 1940-talet beslutades det att bygga en större kraftstation i Skallböle. En stor damm byggdes en bit nedströms och 1949 sprängdes både massafabriken och kraftstationen i Nedansjö för att inte båtar skulle köra på dem, och stora markytor lades under vatten.
Idag syns en mur som leder vatten in till kraftstationen. Rester av kraftstationen är kvar ovanför ytan och det kan vara intressant att promenera runt på dessa för att få en överblick av hur dykplatsen ser ut. Detta är dock bara en liten del av vad som gömmer sig under ytan.
Det finns två lämpliga istigsplatser. Den enklare av dem, som även används som uppstigningsplats, är en liten kaj som man kommer till om man promenerar från parkeringen, över järnvägen, ut till vattnet. Härifrån tar man sig enkelt till fabriken, men för att ta sig till kraftstationen blir det ett dyk eller ytsim mot strömmen. Vill man istället göra ett driftdive tar man sig 500 m uppströms och kliver i från kanten brevid bron som går över älven. Dock är det inte möjligt att ta sig upp igen, så detta rekomenderas för vana dykare. Härifrån följer man strömmen genom kraftstationen, över fabriken och ner till uppstigningsplatsen.