fotograf :: Joakim Andersson

Copyright ©

Kustlexikon Nedansjö (forts.)

Inloppet är en 6 m djupt kanal där man idag bl a. hittar en bil. På väg fram till kraftstationen finns öppningen till tunneln som mynnar ut inne i turbinrummet (dyk inte in i denna!). Framme vid kraftstationen kan man välja om man vill simma genom kraftverket eller gå på utsidan. Insidan innebär att man ibland kommer att ha betongbalkar ovanför huvudet. Här ligger det mycket timmer på botten och man ser ofta stora stim med småfisk och abborrar, ibland även gäddor. På utsidan hittar vi rester av en laxtrappa samt rester av flera bilar.

 

Kraftverket består av betongväggar som leder vattnet till turbinrummet som består av mäktiga betongkonstruktioner och stora tunnlar. På utsidan finns generatorrummet där man hittar rester av ett klinkerlagt golv. Missa inte en åktur i flottningsrännan som finns kvar och där strömmen är extra stark. Dykdjupet är 2-15 m och det ligger mycket tegel och armeringsjärn på botten. Det finns tunnlar och rum med tak över huvudet och då det strömmar är det viktigt att vara försiktig.

 

Rakt utanför den första istigsplatsen ligger golvet från fabriken på ca 6 meters djup. Strömmen är betydligt mildare här och det är alltid möjligt att göra direktuppstigning. Här finns takstolpar och fundament från maskiner.

 

Nedansjö är intressant, både i ett historiskt perspektiv och genom en dykares mask.